Skövde IK historik


Den 7 november 1957 bildades Skövde IK, detta efter ett möte, dit intressenter sökt sig, efter en ganska anspråkslös annons i Västgöta-Korrespondenten dagen före. Skövde AIK och IFK Skövde som så långt närt staden med ishockey hade båda problem att driva varsitt hockeylag rent ekonomiskt, och när representanter från de båda klubbarna som varit verksamma nära ishockeyn träffades på detta möte beslutades det att bilda en ny förening med bara ishockey på programmet. Skövde Ishockeyklubb.

Ja, så lyder texten som berättar om hur allt en gång började. Vi kommer fortlöpande på denna sida uppdatera varje spelad säsong med en text som beskriver säsongen lite sammanfattade, enskilda händelser runt klubben samt en kortfattad beskrivning av de som verkade i klubben, både aktivt och på ledarsidan. En summering, helt enkelt. I menyn till vänster kan du ta del av dessa texter om du klickar på rubriken summering per säsong. Där väntar en indelning av säsongerna i respektive decennium och för de säsonger där texterna är färdiga finns det alternativet att välja. För alla säsonger finns en siffermässig sammanställning med allt ifrån alla resultat till utförlig presentation av trupperna.

Eftersom Skövde IK:s webgrupp vill bjuda på så mycket som möjligt när det gäller Skövde IK:s historia, har vi försökt att göra menyn så lätthanterlig som möjligt. Om du är lite osäker på var du ska börja, så prova att läsa igenom vår guide: http://skovdeik.se/historik/sikhistorikguide.pdf. Där hittar du beskrivningar på allt du kan hitta här.

Vi hoppas att du som älskar Skövde IK återkommer ofta hit, och vi har inget emot att du laddar hem det material vi har lagt upp här för att läsa i lugn och ro på ditt eget vis, då mycket av historiken presenteras i pdf-form, men vi vill ändå påminna om att det är upphovsrättsskyddat material och all allmän publicering utan Skövde IK:s tillstånd är förbjudet. Men det går bra att länka till vad som helst på sidan, däremot inte kopiera text och klistra in i publika sammanhang utan vårt benägna tillstånd. Då får man i så fall referera till texterna eller siffermaterialet i sin text och tala om var det finns att ta del av med en länk. Tack på förhand för förståelsen. Kan påminna i denna del av informationen att för att statistiskt säkerställa så mycket det bara går så sanningsenligt som möjligt för de säsonger där det har varit väldigt svårt att hitta korrekta uppgifter, har arbetet med detta pågått till och från sedan 1993, och hade det inte startat då så hade inte den här publiceringen varit möjlig! Tack för att ni respekterar detta arbete!

Om du känner att du kan bidra med något – en rolig anekdot eller händelse som ni tycker ska komma fler till del – tveka inte att kontakta Micke Därth, skovdeik(a)artech.se. Det kan gälla forna spelare som tittar i sin spelarpresentation och upptäcker att något fattas i deras karriärer och som kan hjälpa till att fylla i luckorna. Det kan vara födelsetal på spelare som vi inte har lyckats fånga in, eller om ni hittar något som ni inte tror stämmer eller att något summerats fel, skicka gärna en blänkare så vi kan undersöka vad det än må vara. Tack på förhand!

Hoppas att ni kan njuta av detta material och att det bidrar till att stärka era känslor för underbara Skövde IK!

Jag som ansvarat för arbetet sedan 1993 – Micke Därth – ber att få rikta några särskilda tack till personer vars information och samarbete varit ovärdeliga: Lennart Sundberg, Mikael Hjerpe, Gunwaldh Johansson (dessa tre jobbade med den första sammanställningen av all statistik i början på 1980-talet), Skaraborgs Allehandas arkiv, Skövde Nyheters Arkiv, Jan Larsson (SLA), Nils Larsson, Evert Forsman, Fredrik Isacson, Hans Ljunggren, Thomas Frost, Bertil Bohlin, Kristina Aldén samt kanslipersonal i motståndarklubbarna som letat fram gamla protokoll och alla spelare och ledare som har delgivit värdefull information längs vägen. Stort tack till Ulrik Heedman som jobbat med design och menyer.

/Micke Därth, webansvarig.

8 svar

 1. Bo Fredriksson skriver:

  Lysande Micke Därth för en beundransvärd statistik som är Guld värd för vårt kära Sik att för många ta del av. Naturligtvis till alla inblandade ett stort varm tack. Play off i år. MVH Bo

 2. Nicklas Dyrén skriver:

  Hej Micke!
  Vilket jobb du/ni lagt ner.
  Lätt att fastna!
  Gick igenom hela vår underbara säsong 03-04, kul att få återuppleva den tiden.
  MVH
  Nicklas
  PS: Finns det ngn sida för poängrekord för en målvakt under en säsong? 😉

 3. Tomas Mörk Johannesson skriver:

  Hej Micke!
  Måste också hålla med om vilket gediget arbete du har lagt ner kring detta.
  Alltid roligt att läsa och får tillbaka gamla minnen man skapade med laget 96-97.
  Den roligaste säsongen jag har upplevt som spelare och för det vill jag tacka alla i och runt laget.
  Vill bara påtala en liten sak, moderklubben är HV71 och inte HC Dalen. Det var där jag spenderade mina sista säsonger
  Mvh Tomas

 4. Leif skriver:

  Otroligt imponerad av jobbet Micke Därth lagt ner här.Mycket intressant läsning även för oss utanför ”SIKfamiljen” .Önskar att vi haft en egen Därth i Mariestad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *