Referat

Dyster fredag när nykomlingen vann

Bortasegern rättvis, men onödigt stor

Skövde IK får vänta på första segerjublet på hemmaplan. Det stod klart efter att nykomlingen HC Dalen från bruksorten Norrahammar söder om Jönköping betvingade SIK i den tredje matchen under försäsongsmatchandet.
  Skövde gjorde en slät figur och när 60 minuter spelats så var det fler frågetecken än utropstecken, efter slutresultatet 2-7 (1-2,0-3,1-2) inför drygt 400 betalande vittnen.
  SIK-tränaren Fredrik Ljunggren var påtagligt besviken efter matchen, där hans lag inte kunde följa upp söndagens straffseger i Halmstad.
- Det är för dåligt! Det är pojklagshockey rakt igenom. Vi bjuder på alldeles för mycket, dundrade Ljunggren efteråt.

Av: Martin Gustavsson

Skövde hade pratat om att gå ut från start och ta initiativet, men trots ett tidigt numerärt överläge för hemmalaget så var det gästande Dalen som tog initiativet såväl spelmässigt som målmässigt. Det hade inte bjudits på några större händelser innan gästerna gjorde 1-0 bakom Pierre Svensson som efter en match vid sidan av åter planenligt fick chansen mellan stolparna.
  2-0 kom bara några minuter senare, och det var den forne SIK-spelaren Julius Selle-Larsson, som var ofin nog att göra mål på sina gamla kamrater.
- Jag tror det var ett backskott som jag fick bra i slottet, och som studsade fram. Fick pucken långt ifrån mig och försökte trycka den mot mål. Jag tror den tog på ett blad och så seglade den upp, så det var kul, sa Lidköpingskillen Selle-Larsson efteråt.

Pigga juniorer i Walette och Oscar Forsmark

SIK sattes omgående på prov alltså och fick jaga för att nå i första hand en reduceringspuck, vilket de också kämpade sig till i mitten av första perioden, och det i en period av matchen där SIK spelat upp sig, och sista halvan av perioden var kanske rent av den bästa för hemmalaget under hela matchen.
  Reduceringen stod Adam Rundqvist för, när han omarkerad i slottet fick stänka in sin första puck för sin nya hemmapublik, fint framspelad av Dennis Walette och Emil Alengård. Just Walette och Alengård gjorde båda sina första framträdanden i SIK:s a-lagströja i kväll. Walette (son till assisterande tränaren Greger) är därmed den tredje i Skarasläkten Walette som spelar a-lagshockey i Skövde, samtidigt som Alengård fick göra debut efter att en skada tidigare hindrat från spel.
- Sista tio i första är helt okej. Men jag tycker att som helhet spelar vi för krångligt, vi spelar med huvudet under armen, och vi tror för mycket om oss själva, menade Ljunggren.

Dalen i förarsätet

Eftersom SIK avslutat första perioden på ett bra sätt så hade publiken förhoppningar om att hemmalaget skulle komma ut heltaggade för att jaga kvittering i den andra akten, men i stället utökade Dalen ledningen redan i den första minuten genom en soloprestation av Timmie Persson, som alldeles obehindrad kunde avancera i banan och få pucken förbi Pierre Svensson. Dalen blev en obehaglig överraskning för Skövde och bjöd på en anfallsglad hockey med bra fart både på fötterna och pucken stundtals. SIK då? Jo då, de var inte chanslösa, men det blev för omständigt, och de riktigt heta målchanserna uteblev. En av de bättre stod lagkapten Erik Rosén för, som först satte in en ordentlig bröstvärmare på Tim Hertzberg mitt framför gästernas bås, och sekunderna senare var han nära att pilla in en puck vid bortre stolpen på andra planhalvan. Men spelet vände och i en två mot etta kontrade Timmie Persson och Erik Glimberg mot en ensam Anton Lindgren och Glimberg satte pucken vid sidan om Svensson i kassen.

Dyrköpta utvisningar

En enda utvisning hade domarna hittat under den första halvan av matchen, och när matchen i princip nått just halvvägs kom så Dalens första powerplay, sedan Johan Erkgärds åkt ut för en charging i kortplanket. Fem mot fyra-spelet blev sedan också fem mot tre bara 30 sekunder senare när SIK återigen åkt ut, och då kom också periodens tredje raka Dalen-mål, sedan SIK-keepern var överspelad och inte kunde nå pucken på sin vänstra stolpe. Pierre revanscherade sig dock i fyra mot fem-spelet då han återigen blev liggande på isen, men den gången fredade han målet med sin kropp tvärs över målgården.
  1-5 var alldeles för stora siffror, och SIK skulle behövt ett mål allra helst före pausvilan, men närmare än en snabb spelvändning i sista minuten där Anton Tano på vänsterkanten fick ett bra läge som han inte lyckades förvalta kom de inte.

Alengård 1+1

Reduceringen kom dock i femte minuten av sista perioden när Emil Alengård fick kröna sin debut och också göra ett mål. Snabbe Alengård haffade en puck vid offensiva blålinjen, gick mot mål och hängde in den första kassen. Glädjen kom dock av sig, gästerna gjorde nämligen 6-2 bara en halvminut senare, när Erik Glimberg satte sitt andra och lagets sjätte mål i SIK-målvaktens plockhörn.
  SIK försökte, men den trygga bortaledningen skyddades bra, och SIK hade svårt att nå hela vägen fram trots en hel del puck i anfallszon. Men SIK mötte ofta samlat försvar och när chansen gavs stack gästerna direkt, som när Johan Lindström bröt en puck på egen blålinje från Adam Rundqvist fick friläge och skar in framför Pierre, och Tim Hertzberg som med hög press tryckte undan både puck och Mikael Persson-Riis på fel sida av blålinjen. Pucken hittade fram till Markus Pettersson vars avslut dock styrdes över.

”Viktigt att vinna”

Båda lagen fick var sin chans i powerplay mot slutet. SIK skapade ingenting av värde i den spelformen, hade svårt att komma till klara avslut, och med knappa två minuter kvar fastställde Victor Wallin slutresultatet.
  Okej, det är bara tredje matchen, SIK kan fortfarande inte mönstra ordinarie lag, och det spelas inte om några poäng ännu, men Fredrik Ljunggren var tydlig efter matchen om att han vill vinna:
- Jag går inte ut till en träningsmatch för att inte vinna. Det är jätteviktigt att vinna. Det skapar bra trender, så det vill man alltid göra, kommenterade han.
- Sättet vi förlorar på i dag är inte okej heller. Jag tycker att det är vi som ger dem sina målchanser alldeles för lätt.

Lag under inskolning

Om Ljunggren och övriga i SIK-truppen hängde läpp efter nederlaget så var Dalen-nyförvärvet och SIK-bekantingen Julius Selle- Larsson desto gladare. Förlusten i onsdags fick SIK betala för i dag:
- Vi hade match för två dagar sen mot Tranås där vi lärde oss mycket. Vi var alldeles för passiva och inte tillräckligt aggressiva över hela banan. Vi tog till oss det och spelar puck snabbare och är aggressivare, och det fick vi utdelning för i dag, sa Julius efter matchen.
  Och trots det faktum att de är nykomlingar så kommer de nog att kunna bli en obehaglig överraskning för fler lag än SIK.
- Vi försöker anpassa oss till division ett-nivå. Vi har många gubbar som lirat i tvåan, och det är ganska stor omställning, avslutar han.
  För Skövdes del får man fortsätta och nöta och gnugga, och till kommande helg blir det intensivt med en cup i Tingsryd mot Visby/Roma, Tingsryd och Vimmerby. Idel bra motstånd med andra ord. Ska det bli en lycksosam cup krävs det en rejäl uppryckning i nästa vecka.
- Det är inget som sticker ut i dag åt något håll, utan det är som lag vi fallerar i dag, menade Fredrik Ljunggren avslutningsvis.