Referat

Svängigt i genrepet

SIK bjöd på gott och blandat mot Dalen

NORRAHAMMAR. Skövde IK fick slita bÃ¥de med sig själva och motstÃ¥ndaren i genrepet i gamla Parcahallen i Norrahammar – numera med det flashiga namnet Skandia Mäklarna Center – där HC Dalen precis som i Billingehov (SIK-förlust 2-7) visade sig passa Skaraborgarna illa. I första och andra perioden hade hemmalaget ett fastare tag om taktpinnen, där SIK först i tredje började hitta lite tempo i spelet och passningar i fart istället för i stillastÃ¥ende positioner. Men det krävdes en hÃ¥rtork av klassiskt Ferguson-snitt. Fredrik Ljunggren tog timeout i inledningen av tredje och gjorde sig milt sagt hörd i arenan.
- Tråkigt att behöva ta den efter två och en halv minut och säga samma sak som vi pratat om i periodpausen, sa SIK-tränaren efter förlusten i sudden, 1-2 (0-1, 0-0, 1-0, 0-1).

Av: Micke Därth

SIK hade sÃ¥ lÃ¥ngt bÃ¥de imponerat och inte imponerat. Lagets spel varierade friskt med nÃ¥gra riktigt fina inslag, som varvades med nÃ¥gra riktiga botten-byten där laget spelade svÃ¥rt när laget vann puck och lite bekvämt i anfallszonen. Det blev mycket spel till stillastÃ¥ende spelare och överhuvudtaget ett ganska tamt tempo hos gästerna i jämförelse med betydligt piggare Dalen.
- En svängig match där de har betydligt fler målchanser. I andra perioden hade vi problem då det blev ganska orytmiskt i bytena där några spelare är trötta och några är pigga, och vi blev ganska ihåliga i försvarszonen, konstaterade Ljunggren.
  Nej, HC Dalen har inte utmÃ¥lat sig som nÃ¥gon favoritmotstÃ¥ndare precis, och de bjöd precis som i Billingehov vid första mötet pÃ¥ högt Ã¥ktempo, kvicka spelvändningar där de vÃ¥gade spela mot markerad spelare vid första passet, och de gÃ¥nger de vann ett eventuellt ihopslag slog de snabbt om pÃ¥ sovande sidan och skapade numerära överlägen. Ett enkelt spel som man nog hade hoppats att även SIK hade tränat sig till den här tiden pÃ¥ säsongen. Men SIK gick i fällan gÃ¥ng pÃ¥ gÃ¥ng inledningsvis att tro att det gick att skruva ner tempot, anfalla samlat – vilket ju i och för sig är eftersträvansvärt sÃ¥klart – men när Dalen forecheckade ganska rakt norr-söder med tvÃ¥ man växelvis tvingades SIK-backarna tillbaka i planen, och mÃ¥nga gÃ¥nger till eget burskydd, och inte ens där fick de vara i fred. Problemet var bara att det sedan synkade dÃ¥ligt i uppspelen och det bjöd in till lÃ¥nga pucktransporter av framjagade backar, vilket drog ner tempot.

Bättre i 60 minuter

Vad behöver ni slipa pÃ¥ mest inför seriestarten?
- Att vara bättre i 60 minuter. Vi måste hålla ihop laget bättre, med kortare byten och byta tillsammans. Sen behöver vi bli tätare i hemjobbet för vi fick problem idag när vi försvarade oss för att vi spelade för långsamt och att vi skulle spela oss ur snyggt. Självklart vill vi vårda pucken, men inte till överdrift.
  Första perioden var kanske inte sÃ¥ chansrik – det kom istället drösvis i andra perioden – men det kändes ändÃ¥ som att hemmalaget snabbt fick ett övertag i matchen. Mycket hängde pÃ¥ lagets starka skridskoÃ¥kning och en skön boost med ledningsmÃ¥l i powerplay efter 2.52. Dalen hittade passningar i triangel pÃ¥ vänstra sidan och till sist stod Erik Glimberg fri framför Pierre Svensson och kunde placera in pucken.
  MÃ¥let följdes av en period av ganska avvaktande spel frÃ¥n SIK:s sida, och det bjöds pÃ¥ en hel del slarv frÃ¥n bÃ¥da lagen, men det kändes som Dalen kom lite längre hela tiden än vad gästerna gjorde. SIK fick ett bra lägen att spotta upp sig efter halva perioden i sitt första powerplay, men det blev lite stelt där ocksÃ¥. Passningarna blev lite för lättlästa och en aning felriktade vilket gjorde hemmalagets boxplay lite enklare.
  SIK höll ändÃ¥ pÃ¥ att kvittera redan i första perioden dÃ¥ Mikael Persson-Riis fräste iväg ett skott strax över ribban efter 16.03 direkt efter tekning, men det hade inte varit rättvist sett till spelet.
  Dalen var i sÃ¥ fall närmare 2-0 i slutsekunderna dÃ¥ David Fredriksson hamnade fri efter en sidledspassning framför mÃ¥l, men sköt över.

Svensson imponerade

I andra perioden blev det lite fler mÃ¥lchanser, och framförallt spelvände Dalen effektivt pÃ¥ SIK och hade ett par lägen med tvÃ¥-mot-en och tre-mot-en-kontringar. Som tur var visade Pierre Svensson mycket god form och läste spelet förnämligt. SIK:s klart bäste spelare i matchen, och det känns ändÃ¥ tryggt inför fortsättningen.
  Och även om SIK tappade en del försvarsmässigt i dessa spelvändningar försvarade sig ändÃ¥ SIK ganska bra i matchen och vann tillbaka en hel del puckar, men hade sedan väldigt svÃ¥rt att omsätta puckvinsterna i egna spelvändningar.
- Vi åkte på spelvändningar återigen och det är ett ansvar att träffa målet när vi skjuter och ett ansvar för de som ligger bakom att räkna in hur många som ligger framför, men vi tappade det emellanåt. De hade klarare målchanser än oss, och i tredje hade de kunnat göra 2-1 i vårt eget powerplay.
- Tycker ändå vi hade våra bästa delar av matchen i tredje.

Hårtorken tände laget

Det var efter den nämnda hÃ¥rtorken som avslutades med att whiteboarden Ã¥kte i sarggolvet. Även om SIK-tränaren inte fick ett omedelbart svar skapade ändÃ¥ SIK bäst tryck med fönat hÃ¥r och kedjan med Robin Klasson, Adam Rundqvist och Emil AlengÃ¥rd klev fram ordentligt när de dels lÃ¥g bakom kvitteringen frÃ¥n Albin Lindgren (som snyggt avslutade ett intensivt anfall med säkra platsskiften och bra passningsspel), och även ett nästa anfall där hemmalaget pressades ner i egen zon, och ett par styrningar ven just utanför mÃ¥lramen. Avslutningen av matchen var ändÃ¥ klart godkänd frÃ¥n SIK-gänget, där Jesper Hultman bland annat gjorde come-back efter sin operation. Inte i fullt trim ännu, sÃ¥klart, men betydelsen av honom i laget ska inte underskattas.
  Annars var det som sagt sista utposten Svensson som ska ha hyllningarna denna afton framförallt, och i den hyllningen instämde även Ljunggren i pÃ¥ hemsidans frÃ¥ga.
  Kanske inte nÃ¥gon som är värd fem brödrostar idag, men nÃ¥gon kanske är värd tre?
- Pierre får fem. Han fick fläka ut sig en del och inte bara mota skott i stabil position och gjorde några riktigt fina räddningar. Vi har haft bra målvaktsspel ett tag nu, även Melin (Marcus) senast.
- Men han blev för ensam ibland, och det känns onödigt att ge dem det.
- Men överlag var det många som spelade bra i perioder, men var lika bleka i andra perioder, och det behöver vi rätta till.
  Dalen kunde sedan avgöra i sudden efter att Svensson missbedömt en stötbrytning och försmädligt fÃ¥tt pucken under sig, men det var väl Ã¥ andra sidan enda misstaget frÃ¥n SIK-keepern i matchen.
  SIK har nu fyra dagar pÃ¥ sig att fila pÃ¥ spelet innan serien drar igÃ¥ng borta mot Borlänge.