Referat

Lagseger tog SIK på vinnarspåret igen

Forshaga jagade ända in i kaklet

FORSHAGA. Skövde IK repade sig snabbt efter den tunga bortaförlusten i TranÃ¥s i onsdags och krigade hem tre viktiga poäng i svÃ¥rspelade Ängevi Ishall mot Forshaga IF inför dryga 170 besökare i Hockeyettan Västra.
  Skövde tog ledningen, men Forshaga jagade SIK matchen igenom och kvitterade SIK:s ledning tre gÃ¥nger om, och matchen lät sig inte avgöras förrän i matchens absoluta slutskede när Emil AlengÃ¥rd kunde lägga pucken i tom kasse och fastställde slutresultatet till 5-3 (1-0,2-2,2-1) och SIK fick Ã¥terigen segerjubla.
- Ja, det är en riktig kämpaseger i dag! Vi krigar på och det är väldigt sköna poäng. Stundtals ger vi bort lite för mycket puck i dag, men klart jag är nöjd, sa en glad Fredrik Ljunggren efteråt.

Av: Martin Gustavsson

Skövde IK fick slita hÃ¥rt redan frÃ¥n start uppe i Värmland. Emil AlengÃ¥rd fick redan i första minuten sitta fyra minuter efter en hög klubba som genererade blodvite och SIK var redan före matchen lite sargat pÃ¥ ordinarie spelare, framför allt pÃ¥ backsidan, dÃ¥ Anton Lindgren och Anton Zell inte var i spelbart skick, vilket gjorde att Albin Lundh fick följa med upp.
  Men SIK krigade pÃ¥ i boxplay och Pierre Svensson i mÃ¥let fick en svettig start och storspelade inledningsvis, dÃ¥ Forshaga tryckte pÃ¥, samtidigt som SIK hade svÃ¥rt att lyfta ut puckarna över blÃ¥linjen.
- Det är klart att det är tungt att få spela med fyra man i fyra minuter så tidigt, men jag tycker att vi reder ut det bra, kommenterade Ljunggren den tunga starten.
  Men SIK tog ledningen med 1-0 kort efter att laget blivit fem mot fem igen, efter ett snyggt anfall. Adam Rundqvist drog upp ett anfall och som via Mikael Persson-Riis skott och retur hamnade hos Robin Klasson pÃ¥ bortre stolpen som kunde sätta pucken högt bakom Jonas Westerlund. Efter det viktiga öppningsmÃ¥let sÃ¥ fortsatte lagen att turas om att anfalla, och Forshaga hade flera bra lägen, bland annat genom Erik Byström Johansson som framför mÃ¥l svarade för en styrning i farligt läge, som dessbättre gick högt över, och Linus Engqvist hade ett jätteläge i den trettonde minuten i en snabb omställning, men sköt över.

Backtapp tidigt i andra

I den andra perioden, som SIK sÃ¥g ut att fÃ¥ inleda med ett lÃ¥ngt powerplay, men i en situation vid sargen sÃ¥ fick lagkapten Erik Rosén ut knäet pÃ¥ en FIF-spelare i fart som fick en rejäl luftfärd. Rosén skickades av isen med 5+20 för den förseelsen, och dessbättre blev ingen skadad, men Forshagaspelaren var snabbt uppe pÃ¥ benen igen och han och hans lagkamrater tog hand om Rosén.
- Han kommer in sent, och jag säger ingenting om utvisningen, men jag tycker inte det ska vara en femma, säger Ljunggren.
- Han reser på sig efter tre sekunder och ska vara med och slåss.
  Nämnas i sammanhanget kan att Rosén sänktes i den första perioden för en liknande incident bakom förlängd mÃ¥llinje, och blev liggande en stund, utan Ã¥tgärd frÃ¥n domare Ludwig Pettersson.
  När Forshaga dÃ¥ blev fem man sÃ¥ lyckades de ocksÃ¥ kvittera till 1-1 genom backen Kristoffer Myhrén.
  Men SIK repade snabbt mod och tog Ã¥ter ledningen med 2-1 i spel fem mot fem av Johan Erkgärds, som tog ett skär in frÃ¥n kanten och stänkte in tvÃ¥an. Viktigt med tanke pÃ¥ det tunga tappet av backklippan Erik Rosén. SIK spelade allt bättre efter ledningsmÃ¥let och hade bÃ¥de längre anfall och bud pÃ¥ fler chanser. Laget jobbade hÃ¥rt och anföll med fem man och försvarade sig med fem man hem. En av de bättre chanserna fick Max Örnskog, i mitten av perioden när Henrik TÃ¥ng frÃ¥n backplats la pucken ner mot mÃ¥l och hittade fram till Örnskog, som dock inte fick bett pÃ¥ pucken.

Forshaga kvitterade igen

Ã„ven Forshaga hade sina chanser, bland annat genom Daniel Odhe som sköt i skäret i bra läge pÃ¥ högerkanten, men pucken gick en bra bit utanför Pierres högra sida.
  Men till sist kom kvitteringen, ett lurigt skott som frÃ¥n blÃ¥linjen intill bÃ¥sen tog pÃ¥ tvÃ¥ skridskor och in vid bortre stolpen pÃ¥ en ställd Pierre Svensson. Surt för SIK som dittills spelat bra och borde fÃ¥tt ordentligt häng, men Forshaga krigade pÃ¥ och gav sig aldrig. Det gjorde dock inte SIK heller, som en och en halv minut frÃ¥n slutet tog ledningen för tredje gÃ¥ngen i matchen, strax efter att Forshaga blivit fem man igen efter att ha spelat tvÃ¥ minuter numerärt underläge för en interference.
  Max Örnskog tog ner pucken och frÃ¥n kortsargen skickade han in pucken och Oskar Back kunde framför mÃ¥l sätta trean.
- Andra perioden är bättre än den första tycker jag. Vi tappar en del puckar i mittzon, menade Ljunggren.

Forshaga hade vittring

Men i tredje perioden började hemmalaget bäst och hade redan i inledningen ett jätteläge, men inget mÃ¥l där. Men Forshaga jobbade sig till en tredje kvittering efter 4,47 genom Kristoffer Myhrén som gjorde sitt andra för kvällen, en puck som studsade pÃ¥ Pierre och in, som efter mÃ¥let fick göra flera viktiga ingripanden, när Forshaga jagade för att ta ledningen i jakten pÃ¥ poäng i matchen.
SIK var stundtals rejält pressade och Ljunggren tog en timeout i den sjunde minuten. Klokt beslut, då det inte var mycket som stämde för SIK, som säkert var trötta som det jagade byte de var. Det hängde ett hemmamål i luften, och Ljunggren ville att spelet skulle bli lite mer strukturerat, och det blev också bättre, även om det var fortsatt övervikt åt Forshaga ytterligare några minuter. Men i den femtonde minuten kom 4-3, genom Mikael Persson-Riis, som på Albin Andersson smarta passning från backplats snett inåt i anfallszon, skickade in ledningsmålet.
  Forshaga försökte, de tog timeout med tre minuter kvar, och ytterligare en minut senare lyfte de ut Westerlund, och med bara sekunder kvar av matchen satte Emil AlengÃ¥rd det avgörande 5-3 i den tomma buren, efter att Oskar Back förtjänstfullt bitit fast pucken i kortsargen i anfallszon, med fyra rödklädda hemmaspelare pÃ¥ sig. AlengÃ¥rd fick tag i pucken och fick in pucken pÃ¥ andra sidan kassen och SIK fick äntligen ta död pÃ¥ en match som levde ända till dess.

Arbetsseger bäddade för seger

Tre sköna poäng efter en riktig arbetsseger där alla bidrog, och Oskar Back, Albin Andersson, och kedjan med Adam Rundqvist, Mikael Persson-Riis och Robin Klasson förtjänar att nämnas extra, men alla ska ha del i segern, för det var en ett krig frÃ¥n början till slut, och en kollektiv laginsats som bärgade de tre poängen. Det var en hel del kloka beslut och viktiga tekningsvinster i viktiga skeden i slutet av matchen.
  Nu väntar Kumla hemma pÃ¥ onsdag, som bara ligger en poäng efter TranÃ¥s över strecket, och sju poäng upp till Skövde IK som ligger trea, tvÃ¥ poäng efter Vimmerby och Västervik. Nu hoppas vi att SIK kan börja bygga upp pÃ¥ en ny rad med matcher utan förlust i jakten pÃ¥ Allettan.
- Stundtals ger vi bort lite för mycket puck i dag, men klart jag är nöjd med matchen, sa Fredrik Ljunggren.