Referat

Femetta med mersmak

SIK bĂ€ttre i allt – med bara fyra backar!

Skövde IK mötte seriefemman Kumla HC hemma i Billingehov och inför matchen kĂ€ndes den oviss med tanke pĂ„ hur fint gĂ€sterna gĂ„tt i serien. Men SIK visade med en mycket stabil första period att laget har hittat en hög lĂ€gstanivĂ„ och nĂ€r man trampade pĂ„ ordentlig i andra hĂ€ngde inte Kumla med. SIK var dock ganska ineffektiva, trots flera bra lĂ€gen, och laget hade bara med sig 2-1 frĂ„n första perioden trots klart spelövertag. NĂ€r 3-1 kom i slutet av andra var Kumla Ă€ndĂ„ ett slaget lag. Det fanns inte en chans att de skulle kunna ta ikapp ett inspirerat hemmalag och segersiffrorna skrevs till slut till 5-1 (2-1, 1-0, 2-0).
- Vi spelade kontrollerat hela matchen, Àven om Kumla hade lite hugg vid 2-1, sa trÀnaren Fredrik Ljunggren.

Av: Micke DĂ€rth

SIK-trĂ€naren fick en ganska angenĂ€m match i bĂ„set, Ă€ven om Erik RosĂ©n ringt Ă„terbud pĂ„ förmiddagen pĂ„ grund av smĂ€llen borta mot Forshaga i söndags och att Henrik TĂ„ng tvingades kliva av efter cirka sju minuter av första perioden. Även om det kanske till en början lĂ€t som en plĂ„gsam uppgift för Ă„terstĂ„ende backar, Albin Lindgren, Albin Andersson, Anton Lindgren och Anton Karlsson – vi kan kalla dem Anton och Albin – sĂ„ sĂ„g de snarare ut att spela Ă€nnu mer inspirerat och bortsett frĂ„n Albin Lindgrens lite vĂ„gade dragningar stundtals sĂ„ spelade de ocksĂ„ vĂ€ldigt robust och enkelt. Det var mĂ„nga fina förstapass frĂ„n backarna denna afton som skapade snabba anfall, som blev till lĂ„nga anfall, som till slut tog knĂ€cken pĂ„ Kumla. SIK var bĂ€ttre i bĂ„de fart och tanke och det utkristalliserades sĂ€rskilt i andra perioden dĂ€r samtliga forwards jobbade stenhĂ„rt i varje nĂ€rkamp och vann tillbaka hur mĂ„nga puckar som helst. Spelare som Alfred Sjöman och Anton Gustavsson klev dessutom fram ur sargkamperna och levererade flera smarta framspelningar som i slutperioden gav frukt i form av assist till mĂ„len som föll.

Jobbade stenhÄrt

- Vi gjorde en gedigen match dÀr vi tÀckte mer skott Àn nÄgon match tidigare och vi kom upp och jobbade hÄrt och jag tycker vi var bÀttre Àn Kumla i 60 minuter. VÄra forwards gjorde ett fantastiskt bra jobb nÀr det körde ihop sig med backarna och jobbade hem stenhÄrt, och backarna gjorde en grym arbetsinsats, berömde Ljunggren.
  MĂ„lmĂ€ssigt tog SIK ledningen tidigt. Redan i första bytet hamnade pucken bakom Tim Harrysson i Kumla-mĂ„let, om Ă€n med lite flyt. Henrik TĂ„ng lade ner pucken i kortsargen och dĂ€r snappades den upp av Emil AlengĂ„rd som trampade runt mĂ„let och vĂ€nde in ett skott frĂ„n högerkanten. Framför mĂ„l hade Robin Klasson gĂ„tt i clinch med en försvarare och pucken sĂ„g ut att ta i bröstet pĂ„ Klasson och in i första krysset. Pucken kan ha tagit pĂ„ försvararen ocksĂ„, och dĂ„ Ă€r det i sĂ„ fall Emil AlengĂ„rds mĂ„l, men hemsidan ska granska highlights senare för att försöka bringa ordning i vem som ska krediteras för vad.

Snyggt powerplay-mÄl

MĂ„l var det hur som helst, och SIK föll inte ner i tempo som kan vara en följd av en tidig ledning utan trampade pĂ„ bra de nĂ€rmaste fem-sex minuterna av matchen. Victor WĂ€nghult hade en snygg inbrytning framför mĂ„let, dĂ€r han sĂ„ nĂ€r kom hela vĂ€gen runt Harrysson, men dĂ„ tĂ€ckte han isen föredömligt. NĂ„gra minuter senare sköt Max Örnskog en lurig isare dĂ€r Oskar Back var nĂ€ra att fĂ„ klubban pĂ„ returen, men inget mĂ„l den gĂ„ngen.
  2-0 kom istĂ€llet i powerplay efter dryga 13 minuters spel. Johan ErkgĂ€rds spelade ner till Mikael Persson-Riis som stod pĂ„ Harryssons vĂ€nstersida och fintade passning in till Jesper Hultman i slottet, men slog istĂ€llet ut pucken snett bakĂ„t till Oskar Back som fick helt öppet mĂ„l. Ett riktigt vackert hockeymĂ„l.
  Kumla reducerade sedan i powerplay, och det var ocksĂ„ skickligt utfört som SIK varit förvarande om, och i övriga numerĂ€ra överlĂ€gen kom inte gĂ€sterna till alls lika bra och trĂ€nare Ljunggren menade att de hade ganska bra koll pĂ„ hur Kumla ville spela, men orkade inte riktigt möta upp nĂ€r de gjorde sitt mĂ„l efter att ha blivit tillbakatryckta i nĂ„gon minut.
  Kumlas övriga skott kom frĂ„n lĂ„ngt hĂ„ll och i vinkel som inte var nĂ„gra som helst bekymmer för Pierre Svensson i SIK-mĂ„let.

Klart övertag i andra

Ă–verlag en stabil första period för hemmalaget dĂ€r Kumla var rejĂ€lt tillbakapressade i perioder.
  I andra akten kĂ€ndes det som SIK startade tempostarkt och koncentrerat. Laget tog vĂ€ldigt fĂ„ risker och fick ivĂ€g mĂ„nga passningar med marginal i uppspelen och bra lösningar i trĂ€ngda lĂ€gen. NĂ„gon enstaka gĂ„ng fick de jaga en motspelare mot eget mĂ„l, men de situationerna var lĂ€ttrĂ€knade, sĂ€rskilt sista tio minuterna av andra. DĂ„ gick SIK ordentligt pĂ„ knock och skapade tillrĂ€ckligt mĂ„nga chanser för att göra sig förtjĂ€nt av utdelning i form av mĂ„l.
  Anton Karlsson fick göra sitt första mĂ„l i SIK-tröjan efter nĂ„gon minuts press i anfallszonen, ett skymt skott frĂ„n blĂ„linjen letade sig in mellan Harrysson och hans högra stolpe. Man kan lugnt sĂ€ga att SIK samlat ihop till det mĂ„let efter att bland annat Max Örnskog styrt via mĂ„lvakten strax utanför efter tvĂ„ och en halv minut, Oskar Back gled fri ner i slottet efter 6.51, men dĂ„ var Harrysson med pĂ„ noterna och avvĂ€rjde. Efter 9.20 hade Anton Tano öppet mĂ„l en kort sekund efter sidledspass frĂ„n Victor WĂ€nghult, men Ă„terigen rĂ€ddade Harrysson som fick priset som Kumlas bĂ€ste spelare.

Kumla orkade inte

Efter 12.18 var det Johan ErkgĂ€rds tur att bomma efter en smart framspelning av Mikael Persson-Riis bakom mĂ„let och fem minuter efter det var det den kedjans tredje lĂ€nk Jesper Hultman som kostade pĂ„ sig att missa öppet mĂ„l efter en snabb spelvĂ€ndning.
  Kumla orkade inte stĂ„ emot sista tio och tvingades slĂ„ ifrĂ„n sig till icing flera gĂ„nger i rad. Det var klar SIK-dominans som var vĂ€rd mer utdelning pĂ„ alla klara chanser.
  Slutperioden bjöd inte pĂ„ lika sprudlande ishockey, men hemmafansen trivdes nog ganska bra Ă€ndĂ„, dĂ„ SIK försökte bjuda publiken pĂ„ lite extra i form av fortsatt hĂ„rt jobb, men ocksĂ„ lite fler passningar med smĂ„ marginaler för att det skulle bli lite extra snyggt.
  TvĂ„ mĂ„l fixade laget ocksĂ„, först genom Anton Tano som via en försvarare fick in pucken frĂ„n vĂ€nstra sargkanten. Albin Lindgren avslutade genom att lĂ€ckert sĂ€tta 5-1 frĂ„n blĂ„linjen i krysset.