Referat

Förlust trots stark kämpainsats

SIK kan inte vinna i Vimmerby

VIMMERBY. Det har hunnit bli en trÃ¥kig ovana nu. Skövde IK har jättesvÃ¥rt att vinna mot Vimmerby i deras schweinkallehalle, och trots en mycket stark kämpainsats och mÃ¥nga fina lägen att kvittera hemmalagets ledning i sista perioden fick laget Ã¥ka tomhänt hem till Skövde efter förlust 2-4 (0-1, 1-1, 1-2).
- Extra surt när vi gör en så heroisk insats där vi offrar oss mycket och målen de gör känns lite enkla. Vi ställde upp för varandra och det blev kanske lite desperat i slutet då vi inte riktigt har kylan att trycka dit puckarna, sa tränaren Fredrik Ljunggren efter slutsignalen utanför ett deppande omklädningsrum.

Av: Micke Därth

Matchen var helt jämn i den första periaoden, där kanske ändÃ¥ SIK var lite rejälare i spelet med puck och där hemmalaget bara tilläts en knapp handfull anfall under nÃ¥gon längre tid med pucken under kontroll. SIK startade piggt och hade efter ett par minuter vaskat fram tvÃ¥ riktigt fina lägen att ta ledningen, först genom Alfred Sjöman som sÃ¥när hade kunnat raka in en sidledspassning frÃ¥n Max Örnskog som starkt vunnit pucken pÃ¥ vänstersidan. Marcus Evertsson i hemmamÃ¥let var med i förflyttningen. Detta efter endast 20 sekunders spel.
  En liknande parad tvingades mÃ¥lvakten till efter 1.43 dÃ¥ SIK inledningsvis kom tre-mot-en, och där Adam Rundqvist fick pucken i sidled frÃ¥n Emil AlengÃ¥rd, men Ã¥terigen täckte Evertsson förtjänstfullt.
  Istället tog hemmalaget ledningen efter 5.14 och när det hände kändes det bÃ¥de snöpligt och orättvist. SIK tappade markeringen pÃ¥ Simon Dahl i vänsterläge och det räckte för att han skulle kunna mÃ¥tta sitt direktskott förbi en chanslös Marcus Melin i SIK-mÃ¥let.

Bra powerplay

SIK svarade dock med ett riktigt bra powerplay knappt tre minuter senare, där gästerna tvingade hemmalaget att göra sitt yttersta i boxen, men SIK saknade udden i avsluten. Johan Erkgärds var närmast ett mÃ¥l med ett direktskott frÃ¥n högerkanten som plockades av Evertsson.
  Sista fem minuterna tog Vimmerby över lite mer efter en period där SIK dominerat spelet med puck och försvarat sig starkt. Hemmalaget fick ganska billigt med sig en andra utvisning pÃ¥ Anton Lindgren när SIK redan hade Anton Karlsson pÃ¥ utvisningsbänken, och Vimmerby fick chansen i hela 1.37 i spel fem-mot-tre. SIK imponerade dock storligen i boxplay och gav egentligen bara Vimmerby dÃ¥liga lägen att ta avsluten pÃ¥ och bröt tre-fyra gÃ¥nger efter uppoffrande spel av trean som var inne. SIK fick slita ont när tvÃ¥ backar satt utvisade eftersom förutom skadade Anton Zell, Mattias Gudmundson, Henrik TÃ¥ng och Erik Rosén även Albin Lindgren fÃ¥tt kasta in handduken pÃ¥ grund av sjukdom.
- Vi gjorde det jättebra och spelade som vi kommit överens om innan. Tyckte inte det kändes rättvist att de ledde efter en jämn första period, men livet är inte alltid rättvist.
- Sen fick många slita i boxplay i andra perioden, särskilt backarna och det var frustrerande för jag tyckte inte vi var värda så många boxplay, fortsatte Ljunggren diplomatiskt.

Ensidig bedömning

Nej, domaren Daniel Erikssons bedömningar i andra perioden gÃ¥r säkert att diskutera, men det leder ingen vart. Men det är inte svÃ¥rt att förstÃ¥ frustrationen hos tränaren dÃ¥ SIK-spelarna Ã¥kte ut för saker som hände i nästan varje byte, och hade det varit konsekvent bedömning pÃ¥ slashing och tacklingar sÃ¥ hade nog bÃ¥sena bredvid sekretariatet varit välfyllda hela matchen. Vi kan bara konstatera att det var en väldigt juste och sportslig match frÃ¥n bÃ¥da lagen, men det drabbade SIK onödigt hÃ¥rt.
  SIK redde dock ut alla boxplay med den äran, men mycket kraft spenderades samtidigt eftersom laget var kort om folk till matchen.
  Gästerna inledde andra perioden genom att retroaktivt – och lite billigt – kvittera till 1-1. Adam Hansen skickade in som det sÃ¥g ut en passning framför mÃ¥let, men den tog pÃ¥ en försvarares skridsko och gick i mÃ¥l istället.
  Vimmerby tog sedan över spelmässigt tack vare alla utvisningar och sÃ¥g naturligtvis till att utnyttja det enda riktigt stora misstaget SIK-laget gjorde i andra perioden. Vimmerby vände spelet i egen zon samtidigt som bÃ¥da backarna var pÃ¥ byte och Markus Palmberg stod kvar och tjuvade mellan röda och blÃ¥ linjen. Fri med Melin fintade han elegant skott och la pucken i öppet mÃ¥l.

2+10*2

Lite trist att det kom just där när SIK gjort en sÃ¥ stark insats försvarsmässigt i andra perioden. Den avslutades för övrigt med att Oskar Back Ã¥kte ut 2+10 för checking from behind (sade speakern, det stod checking to the head pÃ¥ swehockey, hemsidans anm.) och det var precis vad Anton Karlsson fÃ¥tt i slutet pÃ¥ första perioden. Jättetungt sÃ¥klart för SIK, och frÃ¥gan hur mycket utvisning det var i Oskar Backs tackling. En av linjemännen fick tydligen hybris av situationen och diskuterade fram utvisningen med domaren. Det sÃ¥g ut som en juste tackling axel mot axel, där utgÃ¥ngen blev lite trÃ¥kig när Vimmerby-spelaren slog i sargen vid avbytarbÃ¥set.
  I slutperioden gjorde SIK en stark forcering första tio för att utjämna. Vimmerby inledde dock piggast och Jim Nordh hade sÃ¥när kunnat öka pÃ¥ till 3-1 efter ett lÃ¥ngt och jobbigt anfall för gästerna, men Melin var med pÃ¥ noterna.
  Sedan var det tvÃ¥ gÃ¥nger Jesper Hultman i den femte minuten. Först kom han fri efter en suverän spelvändning, men Evertsson hängde med i dragningen. Bara sekunder senare hittade Mikael Persson-Riis in med en puck till Hultman pÃ¥ nytt, men även denna gÃ¥ngen höll Evertsson tätt utmed isen.

MÃ¥l i tom kasse

Efter knappt Ã¥tta minuter hade Johan Erkgärds tvÃ¥ skott strax utanför och just när SIK verkligen höll pÃ¥ att samla ihop till en kvittering kom en snabb spelvändning som mer eller mindre sÃ¥g ut som en halvchans till att börja med. Men mÃ¥lskytten Nicklas Strid – bror till förre SIK-spelaren Fredrik Strid – fick Melin att sätta sig lite för tidigt och sköt över axeln in pucken i första krysset.
  SIK kom tillbaka genom Oskar Back som slagskottade in Robin Klassons tappade dragning efter ett ihopslag en bit in i anfallszonen. Därefter försökte SIK trycka pÃ¥ och tog timeout efter 17.46.
- Vi pratade om att vi skulle plocka Melin så fort det blev läge, förklarade Ljunggren.
  Just när det läget uppenbarade sig gick Oskar Back in vid första stolpen och förlorade pucken när mÃ¥lvakten Evertsson stod emot inbrytningen och Melin som var halvvägs ut till bÃ¥set försökte hinna tillbaka, men förgäves. Anton Holmberg kunde sätta pucken i tom bur.
- Vi kände oss jättestarka inför tredje och vi var nära på många returer och fick flera halvchanser som vi inte riktigt får slå på. Det ville sig inte, sa Ljunggren besviket.
  Marcus Melin fick rädda en straff i slutminuten ocksÃ¥, men SIK hade egentligen ingen farlighet efter Vimmerbys 4-2 och ännu en gÃ¥ng fick SIK Ã¥ka poänglöst hem frÃ¥n östra SmÃ¥lands mylla.