RSS

Vad är RSS?

  RSS står för “Rich Site Summary” (och även ibland “Really Simple Syndication” eller “RDF Site Summary”). Förenklat kan man säga att RSS är ett sätt att publicera en sammanfattning av innehållet på en webplats som sedan erbjuds läsarna. En webplats för nyheter kan till exempel sammanfatta sitt innehåll genom en lista på sina tio senaste nyheter i korthet. En nyhet i korthet skulle kunna vara rubrik och ingress samt en länk till nyheten i sin helhet. Detta är bara ett exempel på en sammanfattning av en webplats. Det står webplatser fritt att utforma sammanfattningar efter behov och smak.
Hur kan då läsaren av en webplats använda denna sammanfattning? Det vanligaste är att man använder sig av en så kallad nyhetsaggregatorer. En nyhetsaggregatorer kan vara ett fristående program på din dator, en plug-in till din webläsare eller vara webbaserad (en tjänst på en website). I nyhetsaggregatorn ställer du in vilka webplatsers sammanfattningar du vill bevaka. Aggregatorn visar sedan dessa webplatsers sammanfattning. Den kontrollerar också webplatserna sammanfattningar med jämna mellanrum. Om den upptäcker att något nytt tillkommit i sammanfattningen så meddelar den dig detta. Hur aggregatorn visar dig sammanfattningen och gör dig uppmärksam på ändringar varierar mellan aggregatorer. Man kan säga att aggregatorn gör ett jobb som motsvarar att du, till exempel en gång varje minut, går in på alla dina favoritwebplatser och kontrollerar om de uppdaterats med nytt innehåll.
Formatet för sammanfattningarna är olika beroende på vilken version den har. Detta kan vara viktigt när du skall välja vilken aggregator du skall använda dig av. Titta på vilka versioner aggregatorn stödjer och jämför det med vilken version webplatsernas sammanfattningar har.

Hur erbjuder skovdeik.se RSS?

Sammanfattning av nyhetsinnehållet motsvarar det som finns i vår startsidas mittenspalt, det vill säga de senaste nyheterna, notiserna och referaten.

Hur använder jag RSS för skovdeik.se?

  Först och främst måste du ha en nyhetsaggregator (se ovan). Det finns många olika att välja på. En omfattande lista finns att hitta på Wikipedia. En del i listan är gratis andra måste man betala för. I nuläget har vi på skovdeik.se inte möjlighet att rekommendera någon specifik aggregator. Det är upp till dig som användare att prova ut en du trivs med. Detta gör också att vi inte kan beskriva i detalj hur du installerar och konfigurerar din aggregator. Det varierar från program till program. Gemensamt för konfiguration av programmen är att du måste ange en sökväg (URL) till sammanfattningarna du vill prenumerare på/bevaka. Vill du prenumerar på nyhetsinnhållet från skovdeik.se så är adressen till sammanfattningen http://www.skovdeik.se/feed .